Екзотика

Вкусът на Азия - Виетнам и Камбоджа - 13 нощувки - полет от Варна
Продължителност:
16 дни / 13 нощувки
Транспорт:
Самолет
Дати на отпътуване:
18.11.2024 г., 13.01.2025 г., 10.02.2025 г., 24.02.2025 г.
ПРОГРАМА
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Ден 1: Варна - Истанбул
Отпътуване от летище Варна в 21:25 ч. за Истанбул с полет на авиокомпания Turkish Airlines. Прикачване на полет за Хо Ши Мин.
Ден 2: Истанбул- Хо Ши Мин
Кацане на летище Tan Son Nhat. Пристигане в Хо Ши Мин - най-големият виетнамски град.До 1976 г. той носи името Сайгон, когато е преименуван на името на лидера на Виетнамската комунистическа партия Хо Ши Мин. Днес е определян като икономическото сърце на Виетнам и главният център на южния регион.Хошимин е популярна туристическа дестинация поради своята интересна култура, класическата френска архитектура,лъскави небостъргачи, широки булеварди, автентични пазари и богато украсени храмове и пагоди. Градът е доста различен от столицата Ханой и по-скоро прилича на модерен мегаполис, който умело съчетава модерното строителство с красиви колониални постройки. При пристигане, посрещане от местния представител Трансфер до хотела.Нощувка.
Ден 3 Хо Ши Мин - сити тур
Закуска.Туристическа обиколка на града - Музея на останките от войната, който представя все още пресните спомени от войната във Виетнам и съдържа изумителни артефакти и фотографии, американска въоръжена техника, части от артилерии, бомби и пехотни оръжия. Продължаваме към Двореца на обединението - някогашен дворец Нородом. Сградата е бивша резиденция на генерал-губернатора на Индокитай и по-късно на президента на Република Южен Виетнам до падането ѝ на 30 април 1975 г. Следва една от най- важните историческите забележителности, Катедралата Notre Dame, сграда от червени тухли, с кули близнаци, копие на оригиналната конструкция от Париж.На Площада на Централната Поща,ще се любуваме на постройката на френския архитект, Густав Айфел, направена още преди да е построил Айфеловата кула.След обяд ще се отправим към оживения китайски квартал, известен на местните като Chợ Lớn- с колоритна атмосфера и мистериозни храмове,пагодата Thiên Hậu.- построена от кантонската конгрегация в началото на 19 век. Пред огромните горящи спирали от тамян, които винаги впечатляват посетителите, нашият водач ще разясни как китайците са имигрирали във Виетнам и са пренесли своята културна, религиозна и философска мисъл в новата си родина.Следва спирка при оживеният пазар Bình Tây, колосален център за търговия на едро Връщане в хотел.Нощувка.
Ден 4 Хо Ши Мин - делтата на Меконг, дневен тур
Закуска.Очаква ни еднодневно бягство от забързания град, сред оризища и плодови плантации по път за Ben Tre, портата към делтата на река Меконг. Тази река преминава през Китай, Мянма (Бирма), Лаос и Камбоджа, преди да протече през Виетнам и да се разцепи на много водни пътища, които образуват делтата на река Меконг, южно от Хо Ши Мин (Сайгон). Наричана „делвата с ориз на Виетнам“, с Плаващите пазари, това е една от най-плодородните области на Южна Азия, снабдяваща страната с по-голямата част от нейния ориз, плодове и морски дарове и даваща чудесна възможност на чуждестранните посетители да видят Виетнам такъв, какъвто той всъщност е. Ще пътуваме около 2 часа от Сайгон до пристанището. С традиционна лодка се носим сред селски пейзажи и живота около реката, бавно пътуване в провинцията през малките канали, покрай плаващия пазар за кокосови орехи Thom .Ще научим в местна работилница как се приготвят бонбони и различни изделия от кокосовия орех или какви са тънкостите при приготвянето на вино от какао. На изолирания остров, където живота е забавил ход и хората живеят близо до природата няма павирани улици, скутери или електричество а само синхрон с природата.Предстои ни урок по готварство с всички специфики от подправките до сервирането на традиционните виетнамски ястия..Ще се насладим на гостоприемството на местните, докато опитваме вкусно приготвен домашен обяд с местни специалитети. Свободно време за релакс или разходка с колело в района.Връщаnе в Хо Ши Мин, където ще пристигнем преди края на деня. Нощувка.
Ден 5 Хо Ши Мин - Пном Пен тур
Закуска. Трансфер до границата с Камбоджа. Пътуване около 4 часа.Пристигане в Пном Пен.
Познат като „Перлата на Азия“ Пном Пен се намира в южната част на страната и представлява политическия, икономическия и финансовия център и най-голямото международно пристанище на Камбоджа.От тук тръгват и повечето туристически маршрути.Името на града произлиза от легенда,според която жена на име Пен намерила скрити в дърво будистки статуи. Дървото е плавало спокойно по река Меконг и Пен успяла бързо да го извади. Сега статуите се намират в ступа, издигната на хълм в града, и са сред основните му атракции. На кхмерски хълм е Пном и цялото име на камбоджанската столица в превод означава Хълма на Пен.
Посещение на Кралския дворец, построен през 1866г oт дядото на сегашния крал на Камбоджа. Представлява комплекс от великолепни кралски постройки с класически кхмерски покриви, богато украсена позлата и скъпоценности, интригуващи оформления на отбранителните стени с класически кхмерска архитектура и лек френски привкус. Продължава и днес да е седалище на краля, а най-силен интерес будаят няколко сгради от комплекса като павилиона Чан-Чая,използван за публични тържества, церемонии и празнични концерти; Сребърната пагода-изградена като храм на Буда,наричан Изумрудения Буда- статуя със специално централно място в храма - върху златна подпора от злато и скъпоценни камъни и Тронната зала - най-монументалната структура на комплекса.
Ще посетим още Националния Музей, построен от френски археолог и художник през 1917 г, с находки от времето на Златния век в Анкор и историята на Камбоджа. Богатата колекция от кхмерско изкуство и скулптура от археологически места в страната ще ни впечатли.Настаняване Нощувка в Пном Пен.
Ден 6 Пном Пен - Чеунг Ек -Полетата на смъртта- Сием Реап
Закуска. За да разберете наистина историята на страната и мисленето на хората, е задължително да посетите Cheung Ek, голям мемориал в памет на 17 000 жертви, които са били убити и захвърлени в масови гробове по време на управлението на лидера на Червените кхмери Пол Пот 1975-1979 г. Разположено на 17 километра от град Пном Пен, това място стана известно от филма „The Killing Fields“. Останките вътре в мемориала и масовите гробове, осеяли района напомнят за страданието на жертвите и жестокостта на режима на червените кхмери.Това посещение ви дава възможност за оценка на борбата, пред която са се изправили камбоджанските хора и тяхната невероятна смелост да преодолеят страданията и да възстановят страната си.
Отправяме се към Сием Реап (преход около 5 часа), със спирка в селището Скоун, известно с гигантските си пържени тарантули и щурци като предястие. Настаняване в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 7 Та Прохм - Ангкор Том - Ангкор Ват
Закуска.Днес денят е посветен на храмовете Ангкор - сърцето и душата на Камбоджа и източник на силна национална гордост.Разположен между езерото Тонле Сап и планината Кулен, Ангкор съдържа великолепните останки на няколко столици на Кхмерската империя. която процъфтява приблизително от IX до XV в. Стотиците храмове, оцелели до днес, са само свещеният скелет на огромния политически, религиозен и социален център на древната империя. Ще разгледаме Ангкор Том - последният административен и религиозен център на Кхмерската империя, с площ от 10 кв. км. Ограден от стена и широки ровове, градът включва много от най-популярните забележителности на Ангкор. Ще посетим храма Бапхуон и Фимеанакас, храм от 11 век, изграден от Суряварман I. Ще видим загадъчния храм на Джаяварман VII -храма Байон,един от най-популярните и завладяващи храмове в Ангкор, с огромни лица издълбани в камъните и гледащи те с усмивка,както и нимфите аспара.Интересна е и гигантската Тераса на слоновете,чието име произлиза от резбованите слонове, използвана от краля като платформа, от която е наблюдавал победоносно връщащата се армия.както и при публични и кралски церемонии. Храма Та Прохм-посветен на майката на крал Джаяварман VII,проектиран като будистки храм и университет,построен между средата на 12 в. и началото на 13 в. Погълнат е от джунглата - дървета и лиани са оплели във времето основите и останките му, и се чувстваш като в забравен град.
Следобед ще разгледаме Ангкор Ват- „град на храмовете“.смятан за най-големия религиозен паметник в света.Основан в началото на XII век първоначално като индуистки храм,посветен на бога Вишну,към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Анкор Ват е служил преди всичко като храм и гробница на краля Суряварман II. Общоприето е, че е построен на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта.Днес е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център, от основаването си до наши дни,част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Признат е за символ на Камбоджа, изобразен на националния флаг, давайки повод за гордост на всеки камбоджанец. Връщане в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 8 Бентей Срей - Езерото Тонле Сап
Закуска. Отпътуване към покрайнините на Сием Реап, за да посетите Бентей Срей, което в превод означава „Цитаделата на жените“. Първоначално построен през 10-ти век и посветен на хиндуисткия бог Шива, този храм от червен пясъчен камък е една от най-значимите структури на Ангкор, тъй като стените му са украсени със сложни резби, които са изключително добре запазени. Тези великолепни руини предлагат страхотна представа за цивилизацията на Ангкор и техните вярвания. Продължаваме с посещението на Banteay Samre, хиндуисткия храм от 12-ти век, често сравняван с малък Ангкор Ват.
Отправяме се към Кампонг Плук е едно от най-впечатляващите и непокътнати селища на езерото Тонле Сап.Това е най-голямото вътрешно езеро в Югоизточна Азия, осигуряващо със своето богатство от ресурси голяма част от прехраната на многобройните рибарски селца, разположени по бреговете му.Заема площ от 2500 кв. км, продълговата форма и приютява по бреговете си около 3000 жители.Поради честото покачване нивото на водите му тук всички постройки са или изградени върху високи колове, или представляват къщи-лодки, които са закрепени за дъното му. Тук водата определя живота на хората и това веднага се набива на очи. Богатата на риба река Тонле Сап и едноименното езеро са основен източник на тяхното препитание. Ше добием представа за този специфичен селски живот , докато лодката ни се носи покрай мангровите гори, къщи на кокили, плаващи училища,полицейско управление,болница,както и плаващ пазар с местни търговци. Връщане в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 9 Сием Реап - полет Дананг - Хой Ан
Закуска. Свободно време или по желание допълнителна екскурзия.
Полудневна допълнителна екскурзия - обиколка със скутер / Vespа с шофьор/ - живот в провинцията.Районът на Сием Реап е не само врата към великолепните храмове на Ангкор, но и поредица от провинциални места, където животът е обикновен и бавен,а жителите му живеят в пълен синхрон, обработвайки земеделски си земи и оризовите полета.Ще се разходим из тихи места, ще се срещнем с местните жители и придобием представа за ежедневния им живот.Ще разговаряме със семейство тъкачи на ратан.Ще опитаме вкусен ориз, изпечен в бамбук студен кокос или местна бира.Ще посетим местна семейна къща, заобиколена от оризища. Ще навлезем в задушевна атмосфера от тихи места, показващи духовните вярвания на кхмерите. Ще получим благословия от монасите, според традицията, седнали в смирение , докато монасите пеят благословии и ни поръсват със светена вода и цветя - традиционен начин, за който се смята, че предава късмета на боговете.
Полет до Дананг. Трансфер до хотела в Хой Ан. Нощувка.
Ден 10 Хой Ан - сити тур и възможност за комплекса Ба На Хилс- „Ръцете на Бога”
Закуска.Пешеходен тур в древния Хой Ан (UNESCO)- град,в който има около 840 исторически забележителности. Между XVI и XVIII в. той е бил най - важното пристанище на Виетнам, както и търговски център, а днес предлага на посетителите си изобилие от магазинчета, ресторанти и интересни храмове или старинни домове в европейски, японски или китайски стилове.Причината за толкова пъстра палитра са годините на възход,когато в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света..Ще спрем пред емблематичния над 400 годишен Японски покрит мост, който е бил построен от японското общество през 1590г като път към Китайския квартал от другата страна на реката. Това е единственият известен покрит мост в световен мащаб с будистки храм, прикрепен към едната му страна. Ще видим и Китайските зали за събрания с великолепни дърворезби по гредите, стените и олтара. Целият стар град е буквално един огромен пазар.Тук може да се запознаете с цялото многообразие на художествения талант на виетнамските майстори и самобитното национално изкуство - обработка на дърво и камък, изработка на фенери, прекрасни картини - акварел и масло с причудливи сюжети и национални мотиви; магазинчета за порцелан, коприна, текстил, кожи, подправки и др. Хой Ан е известен от древността със своите шивачи и текстилна индустрия. През няколко метра можеш да видиш, влезеш и поръчаш ръчно ушит по мярка костюм, рокля или каквото ти въображението подсказва.Другата гордост на града,която ще видим са Хой Анските фенери.Всяка стъпка от процеса на изработване на фенера - от изграждането на бамбуковите рамки до танца на четките върху изящно оцветената коприна - добавя последния акцент в архитектурата на древното търговско пристанище.След кратко въведение в историята, формата и цвета на фенерите, както и в етапите на производство, опитваме да създадем или украсим фенер,който е и нашият сувенир за дома.
Ввъзможност за допълнителна следобедна екскурзия *Изкачване с лифт до комплекса Ба На Хилс- „Ръцете на Бога”, дълъг 150 метра пешеходен златен мост, едно от най-интересните места, които можем да посетим в света.Градчето Ба На Хилс се намира на 1,5ч път от Хой Ан. Известно е с прекраснана си природа и с най-дългата лифтова дъга в света (над 5 км). Основното предназначение на моста е да свърже лифта с началото на горите, без да е необходимо изкачването на стъпала. Гледан отстрани, златният мост изглежда като златна нишка, която две гигантски каменни божествени ръце издърпват от земята.Най-впечатляваща е гледката, когато се образува мъгла в долината под моста. Тогава усещането е сякаш стъпвате в облаците, защото мостът се намира на 1000 метра надморска височина!
Връщане в Хой Ан.Нощувка
Ден 11 Хой Ан - Дананг - полет за Ханой
Закуска. Трансфер до летище Дананг за кратък полет до Ханой.
Следобед - обиколка на град Ханой, за запознаване с историята и културата на Виетнам.Посещение на Храма на литературата - комплекс от пагоди с парк, който подслонява първия имперски университет на Виетнам Построен е през 11-ти век и представлява рядък пример за добре запазена традиционна виетнамска архитектура.Оформени са пет вътрешни двора, олицетворяващи петте основни природни елемента - вода, дърво, огън, земя и метал.Върху внушителни каменни стели, издигнати върху гърбовете на костенурки /символ на мъдростта и дълголетието / са записани имената на преподаватели и студентите, спечелили държавни отличия.Този храм е изобразен на гърба на банкнотата от 100 000 виетнамски донга.
Продължаваме с едночасово пътуване с велосипед - рикша, задължително изживяване за всеки турист и отличен начин да опознаем отблизо оживената и забързана атмосфера в тази част на града.Шофьорът ще ни разходи по малките скрити улички на Стария квартал, познат като "36 улици на 36 стоки",основан през 15 век, чийто 36 тесни улици, носят имената на основните занаяти за времето си по тези улици: копринената улица, оризовата улица, хартиената улица, улицата на лакираните изделия, улицата на бижутата.Една великолепна възможност да си тръгнете с необичайни покупки, които винаги ще ви напомнят за тази обиколка. Завършваме с разходка до езерото Хоан Кием,наречено „Езерото на върнатия меч“,Легенда разказва за Льо Лой- смел селянин от провинция Тан Хоа, който през 15 век вдига виетнамския народ срещу китайската династия Мин. Според легендата, той е бил дарен с вълшебен меч от свещената костенурка, излязла от дълбините на езерото Хоан Кием. Битката била спечелена, неприятелите били прогонени и костенурката се появила отново и поискала меча обратно. Ле Лой го върнал, верен на виетнамската традиция - след победата оръжията да се хвърлят. Смята се, че и днес във водите му продължава да живее голяма костенурка, а в нейна чест е издигната пагода на островче в езерото. Връщане в хотела.Нощувка в Ханой.
Ден 12 Ханой - Нин Бин
Закуска.Стартираме деня с 2-часов преход покрай Червената река до района на Нин - Бин, едни от най-впечатляващите природни пейзажи в Югоизточна Азия. Освен с вдъхновяващата си природа, районът предлага чудесна възможност да се докоснем до автентичните села и селския начин на живот във Виетнам.Един магичен речен пейзаж с карстовите каньони и пещери,покрай оризови насаждения,изумителните гледки, тишината и спокойствие. Ще посетим старата столица на Виетнам от 10-11 в. - Хоа Лу и храмовете на династиите Дин и Ле, Bich Dong- втората най-красива пещера във Виетнам, украсена с красиви сталактити и сталагмити с различни форми и цветове.Изкачваме се на Ngu Nhac Son (планината на палмата на Буда), за да се насладим на панорамна гледка.Ще се возим на традиционна плоскодънна лодка.
Известен като "Ha Long Bay ", Tam Coc ("три пещери" на виетнамски език) е образуван от река Ngo Dong, протичаща през планина. Този следобед местен опитен гребец ще ни отведе по великолепен воден път, заобиколен от оризови полета. Ще се насладим на невероятната гледка на карстовите образувания ипещерите сред извисяващите се планини. Слизайки от лодката ще минем по малка пътека до храма Thai Vi.
Нощувка в района на Нин Бин.
Ден 13 Нин Бин - залива Халонг
Закуска.Следва трансфер от хотела до Tuan Chau Marina, където ни очаква релаксиращ круиз по забележилния залив Lan Ha Bay. Тук всяко кътче е толкова красиво , колкото известния му съсед Ha Long, но е все още не така силно развит. Време да опознаем кораба или да се насладим на магическия пейзаж по маршрута.Ще обядваме в ресторанта с прясни морски дарове,след което круизът ще завърши своята обиколка в залива Lan Ha Bay. Районът е заобиколен от невероятни карстови образувания. Можем да изберем между каяк в кристално чистите води на залива и/или плуване. Връщаме се обратно на основния кораб, за да отплаваме към мястото, на което ще акостираме за през нощта. Време за демонстрация и начин на приготвяне на вкусна виетнамска храна..Специална вечеря в ресторанта на кораба.Свободно време.Нощувка на кораба.
Ден 14 Халонг - Ханой
Сутринта, след изгрев, тези, които могат да станат рано ще се насладят на уроци по тай чи. Чай, кафе и лека закуска,преди да посетим величествените пещери на залива Halong. Места със карстови варовикова образования, лесно разпадащи се, от които се образуват дълбоки пещери.Заливът Ха Лонг „Спускащият се дракон” е една от най-големите забележителности на страната. Според преданията, в далечни времена златен дракон се спуснал от планините до брега на морето, ударил силно с опашката си, земята се нацепила на островърхи планини и дълбоки падини. Драконът се потопил в морето и водата заляла всичко, останали да стърчат върховете като безброй острови, разпръснати из залива. Заливът е обявен за световно природно наследство от ЮНЕСКО, запазил е естествената си красота, а 3000 островчета и интересни скални образувания създават магически пейзаж с несравнима красота. Преди акостиране ще сервират брънч.Трансфер до Ханой.
Ден 15 Ханой - полет за Истанбул
Закуска. Свободно време или по желание допълнителна екскурзиа: Полудневен тур - Скритите кътчета на Ханой.
Днес ще имаме шанс да видим Ханой от една друга проекция и по съвсем различен за нас начин. Ще се потопим в автентичния дух на Ханой с разходка с традиционен мотор, управляван от опитен водач, съчетавайки богатата история със съвременната енергия на града.
Първата спирка от нашето приключение е впечатляващата сграда на Операта, построена през 1911 г.като символ на града и френската колониална архитектура.Продължаваме с обиколката на Ханой следвайки зигзагообразните улички и алеи до пазара Gioi, най-големият пазар за механични части и електроника във Виетнам, където можем да намерите всякаква стока.Спирка в Стария квартал, където времето е спряло и историята на града оживява в тесните улички.По тесните улици на квартала, датиращи от 15 век и носещи имената на занаятите, които са били упражнявани там - улица на коприната, оризовата улица, улицата на бижутата, хартиената улица и т.н. спираме в ретро кафене, разположено до самите релси на влака - нещо доста типично и ще опитаме ароматно виетнамско кафе, зелен чай или халба студена бира.Завършваме при историческия Лонг Бридж, известен с уникалната си историческа, архитектурна и културна стойност. Построен по време на френската окупация от началото на 20-ти век, мостът дава възможност за живописни панорамни моменти.
Трансфер до летище за полет до Истанбул вечерта.
Ден 16 Истанбул-Варна
Полет от Истанбул за Варна. Кацане на летище Варна сутринта.

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):
Превозвач:Turkish AIRLINES
Варна - Истанбул-Хо Ши Мин 21,25-17,00
Ханой - Истанбул-Варна 22,30 - 09,15 / +1
Полетът е с прекачване в Истанбул
Трансфер летище - хотел - летище:
Продължителност: около 1ч. в посока с 3/4* автобус.

ПРОГРАМА

Ден 1: Варна - Истанбул
Отпътуване от летище Варна в 21:25 ч. за Истанбул с полет на авиокомпания Turkish Airlines. Прикачване на полет за Хо Ши Мин.
Ден 2: Истанбул- Хо Ши Мин
Кацане на летище Tan Son Nhat. Пристигане в Хо Ши Мин - най-големият виетнамски град.До 1976 г. той носи името Сайгон, когато е преименуван на името на лидера на Виетнамската комунистическа партия Хо Ши Мин. Днес е определян като икономическото сърце на Виетнам и главният център на южния регион.Хошимин е популярна туристическа дестинация поради своята интересна култура, класическата френска архитектура,лъскави небостъргачи, широки булеварди, автентични пазари и богато украсени храмове и пагоди. Градът е доста различен от столицата Ханой и по-скоро прилича на модерен мегаполис, който умело съчетава модерното строителство с красиви колониални постройки. При пристигане, посрещане от местния представител Трансфер до хотела.Нощувка.
Ден 3 Хо Ши Мин - сити тур
Закуска.Туристическа обиколка на града - Музея на останките от войната, който представя все още пресните спомени от войната във Виетнам и съдържа изумителни артефакти и фотографии, американска въоръжена техника, части от артилерии, бомби и пехотни оръжия. Продължаваме към Двореца на обединението - някогашен дворец Нородом. Сградата е бивша резиденция на генерал-губернатора на Индокитай и по-късно на президента на Република Южен Виетнам до падането ѝ на 30 април 1975 г. Следва една от най- важните историческите забележителности, Катедралата Notre Dame, сграда от червени тухли, с кули близнаци, копие на оригиналната конструкция от Париж.На Площада на Централната Поща,ще се любуваме на постройката на френския архитект, Густав Айфел, направена още преди да е построил Айфеловата кула.След обяд ще се отправим към оживения китайски квартал, известен на местните като Chợ Lớn- с колоритна атмосфера и мистериозни храмове,пагодата Thiên Hậu.- построена от кантонската конгрегация в началото на 19 век. Пред огромните горящи спирали от тамян, които винаги впечатляват посетителите, нашият водач ще разясни как китайците са имигрирали във Виетнам и са пренесли своята културна, религиозна и философска мисъл в новата си родина.Следва спирка при оживеният пазар Bình Tây, колосален център за търговия на едро Връщане в хотел.Нощувка.
Ден 4 Хо Ши Мин - делтата на Меконг, дневен тур
Закуска.Очаква ни еднодневно бягство от забързания град, сред оризища и плодови плантации по път за Ben Tre, портата към делтата на река Меконг. Тази река преминава през Китай, Мянма (Бирма), Лаос и Камбоджа, преди да протече през Виетнам и да се разцепи на много водни пътища, които образуват делтата на река Меконг, южно от Хо Ши Мин (Сайгон). Наричана „делвата с ориз на Виетнам“, с Плаващите пазари, това е една от най-плодородните области на Южна Азия, снабдяваща страната с по-голямата част от нейния ориз, плодове и морски дарове и даваща чудесна възможност на чуждестранните посетители да видят Виетнам такъв, какъвто той всъщност е. Ще пътуваме около 2 часа от Сайгон до пристанището. С традиционна лодка се носим сред селски пейзажи и живота около реката, бавно пътуване в провинцията през малките канали, покрай плаващия пазар за кокосови орехи Thom .Ще научим в местна работилница как се приготвят бонбони и различни изделия от кокосовия орех или какви са тънкостите при приготвянето на вино от какао. На изолирания остров, където живота е забавил ход и хората живеят близо до природата няма павирани улици, скутери или електричество а само синхрон с природата.Предстои ни урок по готварство с всички специфики от подправките до сервирането на традиционните виетнамски ястия..Ще се насладим на гостоприемството на местните, докато опитваме вкусно приготвен домашен обяд с местни специалитети. Свободно време за релакс или разходка с колело в района.Връщаnе в Хо Ши Мин, където ще пристигнем преди края на деня. Нощувка.
Ден 5 Хо Ши Мин - Пном Пен тур
Закуска. Трансфер до границата с Камбоджа. Пътуване около 4 часа.Пристигане в Пном Пен.
Познат като „Перлата на Азия“ Пном Пен се намира в южната част на страната и представлява политическия, икономическия и финансовия център и най-голямото международно пристанище на Камбоджа.От тук тръгват и повечето туристически маршрути.Името на града произлиза от легенда,според която жена на име Пен намерила скрити в дърво будистки статуи. Дървото е плавало спокойно по река Меконг и Пен успяла бързо да го извади. Сега статуите се намират в ступа, издигната на хълм в града, и са сред основните му атракции. На кхмерски хълм е Пном и цялото име на камбоджанската столица в превод означава Хълма на Пен.
Посещение на Кралския дворец, построен през 1866г oт дядото на сегашния крал на Камбоджа. Представлява комплекс от великолепни кралски постройки с класически кхмерски покриви, богато украсена позлата и скъпоценности, интригуващи оформления на отбранителните стени с класически кхмерска архитектура и лек френски привкус. Продължава и днес да е седалище на краля, а най-силен интерес будаят няколко сгради от комплекса като павилиона Чан-Чая,използван за публични тържества, церемонии и празнични концерти; Сребърната пагода-изградена като храм на Буда,наричан Изумрудения Буда- статуя със специално централно място в храма - върху златна подпора от злато и скъпоценни камъни и Тронната зала - най-монументалната структура на комплекса.
Ще посетим още Националния Музей, построен от френски археолог и художник през 1917 г, с находки от времето на Златния век в Анкор и историята на Камбоджа. Богатата колекция от кхмерско изкуство и скулптура от археологически места в страната ще ни впечатли.Настаняване Нощувка в Пном Пен.
Ден 6 Пном Пен - Чеунг Ек -Полетата на смъртта- Сием Реап
Закуска. За да разберете наистина историята на страната и мисленето на хората, е задължително да посетите Cheung Ek, голям мемориал в памет на 17 000 жертви, които са били убити и захвърлени в масови гробове по време на управлението на лидера на Червените кхмери Пол Пот 1975-1979 г. Разположено на 17 километра от град Пном Пен, това място стана известно от филма „The Killing Fields“. Останките вътре в мемориала и масовите гробове, осеяли района напомнят за страданието на жертвите и жестокостта на режима на червените кхмери.Това посещение ви дава възможност за оценка на борбата, пред която са се изправили камбоджанските хора и тяхната невероятна смелост да преодолеят страданията и да възстановят страната си.
Отправяме се към Сием Реап (преход около 5 часа), със спирка в селището Скоун, известно с гигантските си пържени тарантули и щурци като предястие. Настаняване в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 7 Та Прохм - Ангкор Том - Ангкор Ват
Закуска.Днес денят е посветен на храмовете Ангкор - сърцето и душата на Камбоджа и източник на силна национална гордост.Разположен между езерото Тонле Сап и планината Кулен, Ангкор съдържа великолепните останки на няколко столици на Кхмерската империя. която процъфтява приблизително от IX до XV в. Стотиците храмове, оцелели до днес, са само свещеният скелет на огромния политически, религиозен и социален център на древната империя. Ще разгледаме Ангкор Том - последният административен и религиозен център на Кхмерската империя, с площ от 10 кв. км. Ограден от стена и широки ровове, градът включва много от най-популярните забележителности на Ангкор. Ще посетим храма Бапхуон и Фимеанакас, храм от 11 век, изграден от Суряварман I. Ще видим загадъчния храм на Джаяварман VII -храма Байон,един от най-популярните и завладяващи храмове в Ангкор, с огромни лица издълбани в камъните и гледащи те с усмивка,както и нимфите аспара.Интересна е и гигантската Тераса на слоновете,чието име произлиза от резбованите слонове, използвана от краля като платформа, от която е наблюдавал победоносно връщащата се армия.както и при публични и кралски церемонии. Храма Та Прохм-посветен на майката на крал Джаяварман VII,проектиран като будистки храм и университет,построен между средата на 12 в. и началото на 13 в. Погълнат е от джунглата - дървета и лиани са оплели във времето основите и останките му, и се чувстваш като в забравен град.
Следобед ще разгледаме Ангкор Ват- „град на храмовете“.смятан за най-големия религиозен паметник в света.Основан в началото на XII век първоначално като индуистки храм,посветен на бога Вишну,към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Анкор Ват е служил преди всичко като храм и гробница на краля Суряварман II. Общоприето е, че е построен на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта.Днес е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център, от основаването си до наши дни,част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Признат е за символ на Камбоджа, изобразен на националния флаг, давайки повод за гордост на всеки камбоджанец. Връщане в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 8 Бентей Срей - Езерото Тонле Сап
Закуска. Отпътуване към покрайнините на Сием Реап, за да посетите Бентей Срей, което в превод означава „Цитаделата на жените“. Първоначално построен през 10-ти век и посветен на хиндуисткия бог Шива, този храм от червен пясъчен камък е една от най-значимите структури на Ангкор, тъй като стените му са украсени със сложни резби, които са изключително добре запазени. Тези великолепни руини предлагат страхотна представа за цивилизацията на Ангкор и техните вярвания. Продължаваме с посещението на Banteay Samre, хиндуисткия храм от 12-ти век, често сравняван с малък Ангкор Ват.
Отправяме се към Кампонг Плук е едно от най-впечатляващите и непокътнати селища на езерото Тонле Сап.Това е най-голямото вътрешно езеро в Югоизточна Азия, осигуряващо със своето богатство от ресурси голяма част от прехраната на многобройните рибарски селца, разположени по бреговете му.Заема площ от 2500 кв. км, продълговата форма и приютява по бреговете си около 3000 жители.Поради честото покачване нивото на водите му тук всички постройки са или изградени върху високи колове, или представляват къщи-лодки, които са закрепени за дъното му. Тук водата определя живота на хората и това веднага се набива на очи. Богатата на риба река Тонле Сап и едноименното езеро са основен източник на тяхното препитание. Ше добием представа за този специфичен селски живот , докато лодката ни се носи покрай мангровите гори, къщи на кокили, плаващи училища,полицейско управление,болница,както и плаващ пазар с местни търговци. Връщане в хотела. Нощувка в Сием Реап.
Ден 9 Сием Реап - полет Дананг - Хой Ан
Закуска. Свободно време или по желание допълнителна екскурзия.
Полудневна допълнителна екскурзия - обиколка със скутер / Vespа с шофьор/ - живот в провинцията.Районът на Сием Реап е не само врата към великолепните храмове на Ангкор, но и поредица от провинциални места, където животът е обикновен и бавен,а жителите му живеят в пълен синхрон, обработвайки земеделски си земи и оризовите полета.Ще се разходим из тихи места, ще се срещнем с местните жители и придобием представа за ежедневния им живот.Ще разговаряме със семейство тъкачи на ратан.Ще опитаме вкусен ориз, изпечен в бамбук студен кокос или местна бира.Ще посетим местна семейна къща, заобиколена от оризища. Ще навлезем в задушевна атмосфера от тихи места, показващи духовните вярвания на кхмерите. Ще получим благословия от монасите, според традицията, седнали в смирение , докато монасите пеят благословии и ни поръсват със светена вода и цветя - традиционен начин, за който се смята, че предава късмета на боговете.
Полет до Дананг. Трансфер до хотела в Хой Ан. Нощувка.
Ден 10 Хой Ан - сити тур и възможност за комплекса Ба На Хилс- „Ръцете на Бога”
Закуска.Пешеходен тур в древния Хой Ан (UNESCO)- град,в който има около 840 исторически забележителности. Между XVI и XVIII в. той е бил най - важното пристанище на Виетнам, както и търговски център, а днес предлага на посетителите си изобилие от магазинчета, ресторанти и интересни храмове или старинни домове в европейски, японски или китайски стилове.Причината за толкова пъстра палитра са годините на възход,когато в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света..Ще спрем пред емблематичния над 400 годишен Японски покрит мост, който е бил построен от японското общество през 1590г като път към Китайския квартал от другата страна на реката. Това е единственият известен покрит мост в световен мащаб с будистки храм, прикрепен към едната му страна. Ще видим и Китайските зали за събрания с великолепни дърворезби по гредите, стените и олтара. Целият стар град е буквално един огромен пазар.Тук може да се запознаете с цялото многообразие на художествения талант на виетнамските майстори и самобитното национално изкуство - обработка на дърво и камък, изработка на фенери, прекрасни картини - акварел и масло с причудливи сюжети и национални мотиви; магазинчета за порцелан, коприна, текстил, кожи, подправки и др. Хой Ан е известен от древността със своите шивачи и текстилна индустрия. През няколко метра можеш да видиш, влезеш и поръчаш ръчно ушит по мярка костюм, рокля или каквото ти въображението подсказва.Другата гордост на града,която ще видим са Хой Анските фенери.Всяка стъпка от процеса на изработване на фенера - от изграждането на бамбуковите рамки до танца на четките върху изящно оцветената коприна - добавя последния акцент в архитектурата на древното търговско пристанище.След кратко въведение в историята, формата и цвета на фенерите, както и в етапите на производство, опитваме да създадем или украсим фенер,който е и нашият сувенир за дома.
Ввъзможност за допълнителна следобедна екскурзия *Изкачване с лифт до комплекса Ба На Хилс- „Ръцете на Бога”, дълъг 150 метра пешеходен златен мост, едно от най-интересните места, които можем да посетим в света.Градчето Ба На Хилс се намира на 1,5ч път от Хой Ан. Известно е с прекраснана си природа и с най-дългата лифтова дъга в света (над 5 км). Основното предназначение на моста е да свърже лифта с началото на горите, без да е необходимо изкачването на стъпала. Гледан отстрани, златният мост изглежда като златна нишка, която две гигантски каменни божествени ръце издърпват от земята.Най-впечатляваща е гледката, когато се образува мъгла в долината под моста. Тогава усещането е сякаш стъпвате в облаците, защото мостът се намира на 1000 метра надморска височина!
Връщане в Хой Ан.Нощувка
Ден 11 Хой Ан - Дананг - полет за Ханой
Закуска. Трансфер до летище Дананг за кратък полет до Ханой.
Следобед - обиколка на град Ханой, за запознаване с историята и културата на Виетнам.Посещение на Храма на литературата - комплекс от пагоди с парк, който подслонява първия имперски университет на Виетнам Построен е през 11-ти век и представлява рядък пример за добре запазена традиционна виетнамска архитектура.Оформени са пет вътрешни двора, олицетворяващи петте основни природни елемента - вода, дърво, огън, земя и метал.Върху внушителни каменни стели, издигнати върху гърбовете на костенурки /символ на мъдростта и дълголетието / са записани имената на преподаватели и студентите, спечелили държавни отличия.Този храм е изобразен на гърба на банкнотата от 100 000 виетнамски донга.
Продължаваме с едночасово пътуване с велосипед - рикша, задължително изживяване за всеки турист и отличен начин да опознаем отблизо оживената и забързана атмосфера в тази част на града.Шофьорът ще ни разходи по малките скрити улички на Стария квартал, познат като "36 улици на 36 стоки",основан през 15 век, чийто 36 тесни улици, носят имената на основните занаяти за времето си по тези улици: копринената улица, оризовата улица, хартиената улица, улицата на лакираните изделия, улицата на бижутата.Една великолепна възможност да си тръгнете с необичайни покупки, които винаги ще ви напомнят за тази обиколка. Завършваме с разходка до езерото Хоан Кием,наречено „Езерото на върнатия меч“,Легенда разказва за Льо Лой- смел селянин от провинция Тан Хоа, който през 15 век вдига виетнамския народ срещу китайската династия Мин. Според легендата, той е бил дарен с вълшебен меч от свещената костенурка, излязла от дълбините на езерото Хоан Кием. Битката била спечелена, неприятелите били прогонени и костенурката се появила отново и поискала меча обратно. Ле Лой го върнал, верен на виетнамската традиция - след победата оръжията да се хвърлят. Смята се, че и днес във водите му продължава да живее голяма костенурка, а в нейна чест е издигната пагода на островче в езерото. Връщане в хотела.Нощувка в Ханой.
Ден 12 Ханой - Нин Бин
Закуска.Стартираме деня с 2-часов преход покрай Червената река до района на Нин - Бин, едни от най-впечатляващите природни пейзажи в Югоизточна Азия. Освен с вдъхновяващата си природа, районът предлага чудесна възможност да се докоснем до автентичните села и селския начин на живот във Виетнам.Един магичен речен пейзаж с карстовите каньони и пещери,покрай оризови насаждения,изумителните гледки, тишината и спокойствие. Ще посетим старата столица на Виетнам от 10-11 в. - Хоа Лу и храмовете на династиите Дин и Ле, Bich Dong- втората най-красива пещера във Виетнам, украсена с красиви сталактити и сталагмити с различни форми и цветове.Изкачваме се на Ngu Nhac Son (планината на палмата на Буда), за да се насладим на панорамна гледка.Ще се возим на традиционна плоскодънна лодка.
Известен като "Ha Long Bay ", Tam Coc ("три пещери" на виетнамски език) е образуван от река Ngo Dong, протичаща през планина. Този следобед местен опитен гребец ще ни отведе по великолепен воден път, заобиколен от оризови полета. Ще се насладим на невероятната гледка на карстовите образувания ипещерите сред извисяващите се планини. Слизайки от лодката ще минем по малка пътека до храма Thai Vi.
Нощувка в района на Нин Бин.
Ден 13 Нин Бин - залива Халонг
Закуска.Следва трансфер от хотела до Tuan Chau Marina, където ни очаква релаксиращ круиз по забележилния залив Lan Ha Bay. Тук всяко кътче е толкова красиво , колкото известния му съсед Ha Long, но е все още не така силно развит. Време да опознаем кораба или да се насладим на магическия пейзаж по маршрута.Ще обядваме в ресторанта с прясни морски дарове,след което круизът ще завърши своята обиколка в залива Lan Ha Bay. Районът е заобиколен от невероятни карстови образувания. Можем да изберем между каяк в кристално чистите води на залива и/или плуване. Връщаме се обратно на основния кораб, за да отплаваме към мястото, на което ще акостираме за през нощта. Време за демонстрация и начин на приготвяне на вкусна виетнамска храна..Специална вечеря в ресторанта на кораба.Свободно време.Нощувка на кораба.
Ден 14 Халонг - Ханой
Сутринта, след изгрев, тези, които могат да станат рано ще се насладят на уроци по тай чи. Чай, кафе и лека закуска,преди да посетим величествените пещери на залива Halong. Места със карстови варовикова образования, лесно разпадащи се, от които се образуват дълбоки пещери.Заливът Ха Лонг „Спускащият се дракон” е една от най-големите забележителности на страната. Според преданията, в далечни времена златен дракон се спуснал от планините до брега на морето, ударил силно с опашката си, земята се нацепила на островърхи планини и дълбоки падини. Драконът се потопил в морето и водата заляла всичко, останали да стърчат върховете като безброй острови, разпръснати из залива. Заливът е обявен за световно природно наследство от ЮНЕСКО, запазил е естествената си красота, а 3000 островчета и интересни скални образувания създават магически пейзаж с несравнима красота. Преди акостиране ще сервират брънч.Трансфер до Ханой.
Ден 15 Ханой - полет за Истанбул
Закуска. Свободно време или по желание допълнителна екскурзиа: Полудневен тур - Скритите кътчета на Ханой.
Днес ще имаме шанс да видим Ханой от една друга проекция и по съвсем различен за нас начин. Ще се потопим в автентичния дух на Ханой с разходка с традиционен мотор, управляван от опитен водач, съчетавайки богатата история със съвременната енергия на града.
Първата спирка от нашето приключение е впечатляващата сграда на Операта, построена през 1911 г.като символ на града и френската колониална архитектура.Продължаваме с обиколката на Ханой следвайки зигзагообразните улички и алеи до пазара Gioi, най-големият пазар за механични части и електроника във Виетнам, където можем да намерите всякаква стока.Спирка в Стария квартал, където времето е спряло и историята на града оживява в тесните улички.По тесните улици на квартала, датиращи от 15 век и носещи имената на занаятите, които са били упражнявани там - улица на коприната, оризовата улица, улицата на бижутата, хартиената улица и т.н. спираме в ретро кафене, разположено до самите релси на влака - нещо доста типично и ще опитаме ароматно виетнамско кафе, зелен чай или халба студена бира.Завършваме при историческия Лонг Бридж, известен с уникалната си историческа, архитектурна и културна стойност. Построен по време на френската окупация от началото на 20-ти век, мостът дава възможност за живописни панорамни моменти.
Трансфер до летище за полет до Истанбул вечерта.
Ден 16 Истанбул-Варна
Полет от Истанбул за Варна. Кацане на летище Варна сутринта.

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):
Превозвач:Turkish AIRLINES
Варна - Истанбул-Хо Ши Мин 21,25-17,00
Ханой - Истанбул-Варна 22,30 - 09,15 / +1
Полетът е с прекачване в Истанбул
Трансфер летище - хотел - летище:
Продължителност: около 1ч. в посока с 3/4* автобус.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Ханой, Виетнам
от5355лв.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет Варна-Истанбул - Хо Ши Мин - Ханой -Истанбул-Варна;
 • Вътрешен полет Дананг - Ханой ;
 • Вътрешен полет Сием Рип - Дананг;
 • Трансфер по програмата летище - хотел-летище;
 • 13 нощувки ( във Виетнам и в Камбоджа) със закуски:

 • 3 нощувки със закуски в Muong Thanh Grand Saigon Center 4* или подобен в Хо Ши Мин;
 • 1 нощувка със закуска в Duong Chan hotel 4* или подобен в Пном Пен;
 • 3 нощувки със закуски в Tara Angkor hotel 4* или подобен в Сием Реап;
 • 2 нощувки със закуски в Hadana Boutique Resort Hoi An 4* или подобен в Хой Ан;
 • 2 нощувки със закуски в Muong Thanh Grand Hamoi Center 4* или подобен в Ханой;
 • 1 нощувка със закуска в Ninh Binh Hidden Charm hotel & Resort 4* или подобен в Нин Бин;
 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря на кораб (тип джонка) La Casta Regal Cruise Lan ha Bay или подобен в залива Ха Лонг;


 • Обиколка на Хо Ши Мин с местен екскурзовод;
 • Екскурзия до делтата на р. Меконг с включен обяд;
 • Обиколка на Пном Пен с включено разглеждане на Кралския дворец;
 • Разглеждане на Чеунг Ек -Полетата на смъртта в района на Пном Пен;
 • Разглеждане на храмовете Ангкор Том и Ангкор Ват - душата на Камбоджа;
 • Посещение на Бентей Срей и Езерото Тонле Сап;
 • Разглеждане на старата част на Хой Ан;
 • Сити тур на Ханой - посещения, разходка с рикша и обяд;
 • Разглеждане на Нин Бин с включен обяд;
 • Круиз из залива Ха Лонг с обяд и вечеря;
 • Входни такси за посещаваните обекти, представления и т.н.;
 • Екскурзоводско обслужване на английски и превод от водача;
 • БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ - възстановяване на заплатената, в случай на забрана за пътуване по медицински причини (доказано с медицински документ);
 • Медицинска застраховка Помощ при пътуване от Евроинс с покритие 10000 евро (Traveller, Вариант А);

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Препоръчителни доплащания:


 • Обиколка със скутер Vespa - живот в провинцията Сием Реап - 175 лева за възрастен /100 дете 2-11.99 г.;
 • Изкачване с лифт до комплекса Ба На Хилс- Ръцете на Бога - 180 лева възрастен/100 лева дете 2-11,99 г.;
 • Полудневен тур - Скритите кътчета на Ханой -110 лева възрастен/50 лева дете 2-11,99 г.


Задължителни доплащания:


 • Виза за Виетнам - 220 лева (издава се и се заплаща от България);
 • Виза за Камбоджа - 45 щатски долара (издава се и се заплаща на място);
 • Такса обслужване (шофьор и местен гид) - 5-6 щатски долара/турист/ден (заплащат се на място);
 • Разходи от личен характер;

УСЛОВИЯ
Условия за резервация:
 • Депозит в размер на 30 % процента платен кдо 24 часа след резервиране;
 • Доплащане 30 дни преди тръгване;
 • Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета.
Анулации:
 • До 24 часа след резервация - без такса за анулация.
 • До 30 дни преди тръгване - 50 лв. такса анулация.
 • До 31 дни преди тръгване - 30% от стойността, като такса анулация.
 • Под 30 дни - 100% като такса анулация.
ВАЖНО:
 • Минимален брой туристи: 20 човека;
 • Срок за уведомяване при ненабран минимум - 21 дни;
 • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност;
 • Българските граждани е необходимо да притежават валиден документ за самоличност - задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца от датата на прибиране в България и 3 поредни,празни страници в паспорта.
 • За лица под 18 годишна възраст е нужна нотариално заверена декларация, даваща право на детето да излиза извън страната с разрешение на родителите;
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата;
 • Авиокомпанията си запазва правото да прави промени по програмата;
Визов режим и необходими документи:
 • Виза за Виетнам - 220 лева - Издава се и се заплаща от България.
 • Виза за Камбоджа - 45 щатски долара - издава се и се заплаща на място.
БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ
 • При предсрочно прекратяване на договора по инициатива на ПЪТУВАЩИЯ, заплатената от него или от негово име сума се възстановява чрез туристическия агент, сключил договора за туристически пакет с ПЪТУВАЩИЯ от името и за сметка на туроператора, когато ПЪТУВАЩИЯТ не може да започне и осъществи пътуването поради някоя от следните причини, която е била непредвидима към момента на сключване на договора за туристически пакет и е възникнала преди датата на отпътуване независимо от волята на пътуващия:
 • 1.1.Злополука, акутно заболяване (заболяване, което възниква внезапно и непредвидено, представлява опасност за живота или здравето на пътуващия и изисква спешна медицинска намеса) или внезапно обостряне на хронично заболяване на ПЪТУВАЩ по договора за туристически пакет, с изключение на заболяване от COVID 19, при условие, че към началната дата на пътуването се провежда болнично или домашно лечение и съществува опасност за влошаване на здравословното му състояние от пътуването.
 • 1.2. Внезапно заболяване или злополука на близък на ПЪТУВАЩИЯ (съпруг/а), роднина по права линия - без органичения или по съребрена линия - до втора степен вкл.), при условие, че към началната дата на пътуването се провежда болнично или домашно лечение и пътуващият трябва да полага грижи за болния.
 • 1.3. Смърт на пътуващия.
 • 1.4. Смърт на близък на пътуващия (съпруг/а), роднина по права линия - без органичения или по съребрена линия - до втора степен вкл.).
 • За доказване на настъпилите обстоятелства,пътуващия предоставя документите в заверено от него копие на адрес: гр. Пловдив, ул. Райко Даскалов 53, ет. 2, ап. 25.
 • ТО се произнася в подходящ срок, но не повече от 5 раб. дни от получаване на документите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

Екскурзия до делтата на р. Меконг с включен обяд;
Включено в цената
Очаква ни еднодневно бягство от забързания град, сред оризища и плодови плантации по път за Ben Tre, портата към делтата на река Меконг. Тази река преминава през Китай, Мянма (Бирма), Лаос и Камбоджа, преди да протече през Виетнам и да се разцепи на много водни пътища, които образуват делтата на река Меконг, южно от Хошимин (Сайгон). Наричана „делвата с ориз на Виетнам“, Плаващите пазари това е една от най-плодородните области на Южна Азия, снабдяваща страната с по-голямата част от нейния ориз, плодове и морски дарове и даваща чудесна възможност на чуждестранните посетители да видят Виетнам такъв, какъвто той всъщност е. С гребна лодка се носим сред селски пейзажи и живота около реката.,бавно а бавно пътуване в провинцията през малките канали, покрай плаващия пазар за кокосови орехи Thom до изолиран остров, където живота е забавил ход и хората живеят близо до природата. Няма павирани улици, скутери или електричество на острова. Местния ни гид ще ни поведе за приятна разходка по скрити пътечки и меандри, за да открием местна чайна за чаша чай, ще потопим крака в традиционни билки и получим уроци по готварство. Ще се насладим на гостоприемството на местните, докато опитваме вкусно приготвен домашен обяд с местни специалитети..Връщаме в Хо Ши Мин, където ще пристигнем преди края на деня.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Обзорна обиколка на Ханой
Включено в цената
Ще имаме шанс да видим Ханой от една друга проекция и по съвсем различен за нас начин. Ще се потопим в автентичния дух на Ханой с разходка с традиционен мотор, управляван от опитен водач, съчетавайки богатата история със съвременната енергия на града. Първата спирка от нашето приключение е впечатляващата сграда на Операта, построена през 1911 г.като символ на града и френската колониална архитектура.Продължаваме с обиколката на Ханой следвайки зигзагообразните улички и алеи до пазара Gioi, най-големият пазар за механични части и електроника във Виетнам, където можем да намерите всякаква стока.Спирка в Стария квартал, където времето е спряло и историята на града оживява в тесните улички.По тесните улици на квартала, датиращи от 15 век и носещи имената на занаятите, които са били упражнявани там – улица на коприната, оризовата улица, улицата на бижутата, хартиената улица и т.н. спираме в ретро кафене, разположено до самите релси на влака – нещо доста типично и ще опитаме ароматно виетнамско кафе, зелен чай или халба студена бира.Завършваме при историческия Лонг Бридж, известен с уникалната си историческа, архитектурна и културна стойност. Построен по време на френската окупация от началото на 20-ти век, мостът дава възможност за живописни панорамни моменти.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Посещение на Бентей Срей и Езерото Тонле Сап;
Включено в цената
Посещение на Бентей Срей

Обзорна обиколка на Хой Ан
Включено в цената
Разглеждане на Хой Ан (UNESCO)- град,в който има около 840 исторически забележителности. Между XVI и XVIII в. той е бил най - важното пристанище на Виетнам, както и търговски център, а днес предлага на посетителите си изобилие от магазинчета, ресторанти и интересни храмове или старинни домове в европейски, японски или китайски стилове.Причината за толкова пъстра палитра са годините на възход,когато в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света..Ще спрем пред емблематичния над 400 годишен Японски покрит мост, който е бил построен от японското общество през 1590г като път към Китайския квартал от другата страна на реката. Това е единственият известен покрит мост в световен мащаб с будистки храм, прикрепен към едната му страна.
Ще видим и Китайските зали за събрания с великолепни дърворезби по гредите, стените и олтара. Целият стар град е буквално един огромен пазар.Тук може да се запознаете с цялото многообразие на художествения талант на виетнамските майстори и самобитното национално изкуство – обработка на дърво и камък, изработка на фенери, прекрасни картини – акварел и масло с причудливи сюжети и национални мотиви; магазинчета за порцелан, коприна, текстил, кожи, подправки и др. Хой Ан е известен от древността със своите шивачи и текстилна индустрия. През няколко метра можеш да видиш, влезеш и поръчаш ръчно ушит по мярка костюм, рокля или каквото ти въображението подсказва.Другата гордост на града,която ще видим са Хой Анските фенери.Всяка стъпка от процеса на изработване на фенера – от изграждането на бамбуковите рамки до танца на четките върху изящно оцветената коприна – добавя последния акцент в архитектурата на древното търговско пристанище.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Посещение на района Нин - Бин - старата столица Хоа Лу и храмовете на династиите Дин и Ле
Включено в цената
Стартираме деня с 2-часов преход покрай Червената река до района на Нин - Бин, едни от най-впечатляващите природни пейзажи в Югоизточна Азия. Освен с вдъхновяващата си природа, районът предлага чудесна възможност да се докоснем до автентичните села и селския начин на живот във Виетнам.Един магичен речен пейзаж с карстовите каньони и пещери,покрай оризови насаждения,изумителните гледки, тишината и спокойствие. Ще посетим старата столица на Виетнам от 10-11 в. -  Хоа Лу и храмовете на династиите Дин и Ле, Bich Dong- втората най-красива пещера във Виетнам, украсена с красиви сталактити и сталагмити с различни форми и цветове.Изкачваме се на Ngu Nhac Son (планината на палмата на Буда), за да се насладим на панорамна гледка.Ще се возим на традиционна плоскодънна лодка.Нощувка в района на Нин Бин.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Тунелите в Ку Чи в близост до Хо Ши Мин
Цена за възрастен 78 BGN
Цена за дете 48 BGN
Тунелите в Ку Чи -Изградени за защита на виетнамците и местното население по време на войната със САЩ своеобразен подземен град, чиито лабиринти са с дължина от над 200 км, включващи множество тайни входове и многостепенни проходи (около 70 см ширина, 90 см височина, 3 до 12 метра дълбочина), както и подземни складове, жилищни помещения и болници. Намират се на час път, северозападно от Сайгон и са една от най-посещаваните атракции от чуждестранните туристи

Посещение на езерото Тонле Сап - Пном Пен
Включено в цената
За да разберете наистина историята на страната и мисленето на хората, е задължително да посетите Cheung Ek, голям мемориал в памет на 17 000 жертви, които са били убити и захвърлени в масови гробове по време на управлението на лидера на Червените кхмери Пол Пот 1975-1979 г. Разположено на 17 километра от град Пном Пен, това място стана известно от филма „The Killing Fields“. Останките вътре в мемориала и масовите гробове, осеяли района напомнят за страданието на жертвите и жестокостта на режима на червените кхмери.Това посещение ви дава възможност за оценка на борбата, пред която са се изправили камбоджанските хора и тяхната невероятна смелост да преодолеят страданията и да възстановят страната си.

Посещение на храмовете Ангкор Том и Ангкор Ват
Включено в цената
Днес денят е посветен на храмовете Ангкор -  сърцето и душата на Камбоджа и източник на силна национална гордост.Разположен между езерото Тонле Сап и планината Кулен, Ангкор съдържа великолепните останки на няколко столици на Кхмерската империя. която процъфтява приблизително от IX до XV в. Стотиците храмове, оцелели до днес, са само свещеният скелет на огромния политически, религиозен и социален център на древната империя.  Ще разгледаме Ангкор Том - последният административен и религиозен център на Кхмерската империя, с площ от 10 кв. км. Ограден от стена и широки ровове, градът включва много от най-популярните забележителности на Ангкор. Ще посетим храма Бапхуон и Фимеанакас, храм от 11 век, изграден от Суряварман I. Ще видим загадъчния храм на Джаяварман VII –храма Байон,един от най-популярните и завладяващи храмове в Ангкор, с огромни лица издълбани в камъните и гледащи те с усмивка,както и нимфите аспара.Интересна е и гигантската Тераса на слоновете,чието име произлиза от резбованите слонове, използвана е от краля като платформа, от която е наблюдавал победоносно връщащата се армия.както и при публични и кралски церемонии. Храма Та Прохм-посветен на майката на крал Джаяварман VII. Проектиран като будистки храм и университет,построен между средата на 12 в. и началото на 13 в.Той е погълнат от джунглата – дървета и лиани са оплели във времето основите и останките му и се чувстваш като в забравен град.
Следобед ще разгледаме Ангкор Ват- „град на храмовете“.смятан за най-големия религиозен паметник в света.Основан в началото на XII век първоначално като индуистки храм,посветен на бога Вишну,към края на века той постепенно е превърнат в будистки.Анкор Ват е служил преди всичко като храм и гробница на краля Суряварман II. Общоприето е, че е построен на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта.Днес е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център, от основаването си до наши дни,част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Признат е за символ на Камбоджа, изобразен на националния флаг, давайки повод за гордост на всеки камбоджанец.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Обиколка на Пном Пен с Кралския дворец - Перлата на Азия
Включено в цената
Познат като „Перлата на Азия“ Пном Пен се намира в южната част на страната и представлява политическия, икономически и финансовия център и най-голямото международно пристанище на Камбоджа.От тук тръгват и повечето туристически маршрути.Името на града произлиза от легенда,според която жена на име Пен намерила скрити в дърво будистки статуи. Дървото е плавало спокойно по река Меконг и Пен успяла бързо да го извади. Сега статуите се намират в ступа, издигната на хълм в града, и са сред основните му атракции. На кхмерски хълм е Пном и цялото име на камбоджанската столица в превод означава Хълма на Пен.  
Започваме разглеждането на града след закуска, с посещение на Кралския дворец, построен през 1866г oт дядото на сегашния крал на Камбоджа. Представлява комплекс от великолепни кралски постройки с класически хмерски покриви, богато украсена позлата и скъпоцености, интригуващи оформления на отбранителните стени с класически хмерска архитектура и лек френски привкус. Продължава и днес да е седалище на краля, а най-силен интерес будат няколко сглади -павилиона Чан-Чая,използван за публични тържества, церемонии, призиви към хората и празнични концерти; Сребърната пагода-изградена като храм на Буда,наричан Изумрудения Буда- статуя със специално централно място в храма - върху златна подпора от злато и скъпоценни камъни и Тронната зала - най-монументалната структура на комплекса.
Ще посетим още Националния Музей, построен  от френски археолог и художник през 1917 г., с находки от времето на „Златния век“ в Анкор и историята на Камдобжа. Богатата колекция от хмерско изкуство и скулптура от археологически места в страната ще ни впечатли.
Следобяд трансфер до границата с Виетнам около 4 часа.Пристигане в Хо Ши Мин - най-големият виетнамски град.До 1976 г. той носи името Сайгон, когато е преименуван на името на лидера на Виетнамската комунистическа партия Хо Ши Мин. Днес е определян като икономическото сърце на Виетнам и главният център на южния регион.Хошимин е популярна туристическа дестинация поради своята интересна култура, класическата френска архитектура,лъскави небостъргачи, широки булеварди, автентични пазари и богато украсени храмове и пагоди. Градът е доста различен от столицата Ханой и по-скоро прилича на модерен мегаполис, който умело съчетава модерното строителство с красиви колониални постройки.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Полудневен тур – Скритите кътчета на Ханой
Цена за възрастен 110 BGN
Цена за дете 55 BGN
Полудневен тур – Скритите кътчета на Ханой

Обиколка с Vespa – живот в провинцията Сием Реап
Цена за възрастен 175 BGN
Цена за дете 100 BGN
Обиколка с Vespa – живот в провинцията Сием Реап

Изкачване с лифт до комплекса Ба На Хилс - Ръцете на Бога
Цена за възрастен 180 BGN
Цена за дете 100 BGN
Обиколка с Vespa – живот в провинцията Сием Реап. Изкачване с лифт до комплекса Ба На Хилс- „Ръцете на Бога”, дълъг 150 метра пешеходен златен мост, едно от най-интересните места, които можем да посетим в света.Градчето Ба На Хилс се намира на 1,5ч път от Хой Ан. Известно е с прекраснана си природа и с най-дългата лифтова дъга в света (над 5 км). Основното предназначение на моста е да свърже лифта с началото на горите, без да е необходимо изкачването на стъпала. Гледан отстрани, златният мост изглежда като златна нишка, която две гигантски каменни божествени ръце издърпват от земята.Най-впечатляваща е гледката, когато се образува мъгла в долината под моста. Тогава усещането е сякаш стъпвате в облаците, защото мостът се намира на 1000 метра надморска височина!