Турция

Анадола - непознат, мистичен, завладяващ!
Турция
Маршрут:
Варна - Истанбул – Адана - Хатай – Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин --Мидият –Диарбакър – Татван – Ван - Истанбул- Варна
Продължителност:
11 дни / 10 нощувки
Транспорт:
Самолет
Дати на отпътуване:
09.11.2020 - 20.11.2020 г.
ПРОГРАМА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
1 ден: Полет Варна – Истанбул- Адана

Ранен полет с турските авиолинии до Истанбул. Истанбул - Адана. Пристигаме в Адана около обяд. Разглеждаме Археологическия музей, джамията Сабанджъ, каменният мост на река Сейхан и часовниковата кула. Вечеря. Нощувка

2 ден: Адана - Хатай

Закуска в хотела
Потегляме за Хатай . По пътя ще спрем за малко и ще посетим най- големия Керван сарай, построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик. Пристигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай. Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски /, който основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „ Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се богатият археологически музей, открит преди 2 години с разкошни мозайки.
Свободно време в Хатай

Настаняване, вечеря и нощувка .

Километри за деня : 114 км.

3 ден: Хатай - Газиантеп

Закуска в хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща: 1. баклавата - регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят. 2. Бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия ; 3. Музея на музайките -ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция.
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепския шам-фъстък. Вечеря в хотела. Нощувка .
Километри за деня : 167 км.


4 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Време за обяд .
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположеният музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км

5 ден: Адъяман – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа
Закуска в хотела
Следват Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Хараан е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най-стари статуи, сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Свободно време на чаршията на Урфа.
Настаняваме се в хотела .
Вечерта - Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа / прочутото чийи кюфте - приготвя се пред посетителите /
Нощувка .
Километри за деня :96 км.

6 ден: Урфа - Мардин

След закуска потегляме към Мардин. По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Следва програма в Мардин - турският Ерусалим – разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменият град , център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами . Време за покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

Километри за деня : 175 км.

7 ден- Мардин - Мидият

Закуска в хотела
Потегляме към Мидият -45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран . Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани в много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните.
Потегляме за Мардин - 65 км. -1 час. Пристигане в хотела. Вечеря / включена в цената -без напитки /
Нощувка

8 ден- Мардин - Диарбакър

Закуска в хотела.
Потегляме за Диарбакър - неофициалната столица на кюрдите. Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, стария мост, Хасан паша хан.
Свободно време в столицата на кюрдите
Вечеря. Нощувка .

Километри за деня: 90 км

9 ден: Диарбакър - Татван

Закуска в хотела ,
Потегляме за Татван през Силван и Битлис , където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище. Следва – Другият Немрут. Пристигаме на мястото, където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван. Ще имаме свободно време. Вечеря. Нощувка

Километри за деня-192 km


10 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .

Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големия остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе. Следващата ни спирка е крепостта Ван в центъра на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Километри за деня- 147 км

11 Ван - Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела
Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ- ВАРНА


ПРОГРАМА

1 ден: Полет Варна – Истанбул- Адана

Ранен полет с турските авиолинии до Истанбул. Истанбул - Адана. Пристигаме в Адана около обяд. Разглеждаме Археологическия музей, джамията Сабанджъ, каменният мост на река Сейхан и часовниковата кула. Вечеря. Нощувка

2 ден: Адана - Хатай

Закуска в хотела
Потегляме за Хатай . По пътя ще спрем за малко и ще посетим най- големия Керван сарай, построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик. Пристигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай. Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски /, който основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „ Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се богатият археологически музей, открит преди 2 години с разкошни мозайки.
Свободно време в Хатай

Настаняване, вечеря и нощувка .

Километри за деня : 114 км.

3 ден: Хатай - Газиантеп

Закуска в хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща: 1. баклавата - регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят. 2. Бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия ; 3. Музея на музайките -ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция.
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепския шам-фъстък. Вечеря в хотела. Нощувка .
Километри за деня : 167 км.


4 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Време за обяд .
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположеният музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км

5 ден: Адъяман – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа
Закуска в хотела
Следват Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Хараан е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най-стари статуи, сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Свободно време на чаршията на Урфа.
Настаняваме се в хотела .
Вечерта - Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа / прочутото чийи кюфте - приготвя се пред посетителите /
Нощувка .
Километри за деня :96 км.

6 ден: Урфа - Мардин

След закуска потегляме към Мардин. По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Следва програма в Мардин - турският Ерусалим – разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменият град , център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами . Време за покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

Километри за деня : 175 км.

7 ден- Мардин - Мидият

Закуска в хотела
Потегляме към Мидият -45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран . Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани в много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните.
Потегляме за Мардин - 65 км. -1 час. Пристигане в хотела. Вечеря / включена в цената -без напитки /
Нощувка

8 ден- Мардин - Диарбакър

Закуска в хотела.
Потегляме за Диарбакър - неофициалната столица на кюрдите. Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, стария мост, Хасан паша хан.
Свободно време в столицата на кюрдите
Вечеря. Нощувка .

Километри за деня: 90 км

9 ден: Диарбакър - Татван

Закуска в хотела ,
Потегляме за Татван през Силван и Битлис , където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище. Следва – Другият Немрут. Пристигаме на мястото, където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван. Ще имаме свободно време. Вечеря. Нощувка

Километри за деня-192 km


10 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .

Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големия остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе. Следващата ни спирка е крепостта Ван в центъра на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Километри за деня- 147 км

11 Ван - Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела
Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ- ВАРНА


ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!

В цената са включени:
Самолетен билет – Варна - Истанбул – Адана / Ван - Истанбул - Варна
Летищни такси
Трансфери от летищата
10 нощувки със закуски и вечери в Анадола в хотели 4* и 5*
1 нощувка в Адана
1 нощувка в Хатай
1 нощувка в Газиантеп
1 нощувка в Адъяман
1 нощувка в Шанлъурфа
2 нощувки в Мардин
1 нощувка в Диарбакър
1 нощувка в Татван
1 нощувка във Ван
Лицензирани турски екскурзовод на български език, придружаващ групата през цялото време и беседи във всички обекти
Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирма
Безплатна вода по време на пътуването
Всички входни такси на обекти и музеи
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

В цената не са включени :
Обяди - местна кухня от всеки район - около 30 лири / един обяд /
Такса гориво, ако има такава.
Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:10 човека
Максимален брой -15 човека
Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане
Условия и срокове за плащане:
1000 лв при записване / невъзвращаем депозит / -

Остатъка до 15 април 2020 г.

За лица навършили 65 години- 20 лв. доплащане за медицинска застраховка

Забележка:
Настаняването в автобуса, с който ще пътуваме в Анадола ще става по реда на записване / платен депозит /.
При изчерпване на местата в самолета, цената ще бъде коригирана съобразно новата цена на самолетния билет .